crop-monitoring

3 Λόγοι που η Ψηφιακή Γεωργία κερδίζει έδαφος

Ο αγροτικός τομέας ανέκαθεν αποτελούσε ένα σημαντικό δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας και ένα συστατικό παράγοντα της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Παρόλα αυτά, μέχρι πρότινος, δεν θεωρούνταν μία από τις “ελκυστικές” βιομηχανίες στη σύγχρονη εποχή.

Οι πιο δημοφιλείς βιομηχανίες είναι εκείνες που περιστρέφονται γύρω από την πληροφορική, το διαδίκτυο, την κινητή τεχνολογία, την ενέργεια και την υγειονομική περίθαλψη μεταξύ πολλών άλλων. Αλλά η ελπίδα δεν χάνεται για τη γεωργία καθώς, και ιδιαίτερα υπο το φώς των πρόσφατων εξελίξεων με τον COVID-19, αναμένεται να σημειωθεί μια σημαντική μεταστροφή πρός τον πρωτογενή τομέα, που βασικό κομμάτι του αποτελεί και η γεωργία. Έτσι ο γεωργικός τομέας επανέρχεται και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο όπως του αξίζει. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναλυθεί γιατί το ενδιαφέρον ξαφνικά εντείνεται.

Υπάρχει μακροπρόθεσμη παγκόσμια ανάγκη

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9,8 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, με την Κίνα, την Ινδία και τη Νιγηρία να οδηγούν το δρόμο. Με αυτό κατά νου, ήδη ζούμε πέρα ​​από τα οικολογικά μας μέσα. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι ηδη κάθε χρόνο, υπερβαίνουμε περισσότερο από  50% τους διαθέσιμους φυσικούς πόρους μας, έτσι η Γη θα χρειάζεται 1,6 χρόνια για να αναπληρώσει την ετήσια κατανάλωσή μας.

Όλα αυτά θέτουν τη γεωργία στο επίκεντρο μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας – την κάλυψη της παγκόσμιας επισιτιστικής ανάγκης. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι κάθε άτομο στον ταχέως αναπτυσσόμενο πλανήτη μας θα έχει πρόσβαση όχι απλά σε αρκετές θερμίδες αλλά σε αρκετές ποιοτικές θερμίδες για τη διατήρηση της ανάπτυξης, της υγείας και της σταθερότητας, προστατεύοντας παράλληλα τους φυσικούς πόρους. Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν τις απαιτήσεις και επηρεάζουν τις προσδοκίες των καταναλωτών αλλα και παραγωγών, κάνοντας το μέλλον αβέβαιο και προβληματικό.

Με αυτή την τεράστια και αυξανόμενη ανάγκη, έρχονται τεράστιες ευκαιρίες!

Οι συχνές διεθνείς διατροφικές κρίσεις και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος οδηγεί τις γεωργικές πρωτοβουλίες σήμερα να ενσωματώνουν περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας, διατροφολόγους, εξειδικευμένες τεχνολογίες και υπηρεσίες γεωργίας ακριβείας. Η ευρεία επέκταση αυτή του αγροτικου κλαδου σε τομείς που παραδοσιακά έμοιαζαν να μην σχετίζονται με τη γεωργία, περιλαμβάνει πλέον πολλές νέες ευκαιρίες για την επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η ανάπτυξη και η συνεχόμενη εξέλιξη στον αγροτικό τομέα χρειαζεται επιστήμονες για να ανακαλύψουν την επόμενη καινοτομία, τους κτηνιάτρους για την προστασία της υγείας των ζώων, τους μηχανικούς να αναπτύξουν το νεότερο εξοπλισμό, τους εμπόρους για την προώθηση νέων εννοιών και πρακτικών, τους λογιστές και τους στατιστικολόγους ώστε να μετατρέψουν τους αυξανόμενους όγκους δεδομένων παραγωγής σε γνώση και σωστές αποφάσεις. Έτσι, είτε είστε μηχανικοί, είτε ακόμα ένας ευρηματικός μαθηματικός, ένας γκουρού δημοσίων σχέσεων ή κάποιος με επιχειρηματικό πνεύμα, υπάρχει πλέον μια ευκαιρία που σας περιμένει στη γεωργία.

Προσδίδει κοινωνική αξία ή Αυξανόμενα Θέματα & Πολυπλοκότητα.

Με λίγα λόγια, η γεωργία συμβάλλει δραστικά στη βελτίωση της υγείας των ζώων, της υγείας των ανθρώπων και της υγείας του πλανήτη μας.

Καθώς οι γενικοί καταναλωτές (ιδίως εκείνοι που κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα) απομακρύνονται περαιτέρω από την αγροδιατροφική διαδικασία, έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο παράγονται τα τρόφιμά μας. Τα ζητήματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα και η γεωργική βιομηχανία βασίζεται σε αφοσιωμένα άτομα που δεσμεύονται στη γεωργία για να απαντήσουν στις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς των καταναλωτών. Με αφοσίωση και στόχο αναδεικνύονται εκπληκτικοί άνθρωποι και σωστοί επαγγελματίες και η γεωργία είναι γεμάτη από ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται για το μέλλον.

Οι απαντήσεις πρέπει λοιπόν να έρχονται από άτομα δεσμευμένα στον αγροτικό τομέα που με αφοσίωση, στόχο και πραγματικά ενδιαφέρονται για το μέλλον και θέλουν να συμμετέχουν σε κάτι μεγαλύτερο. Άτομα που εργασία τους αποδεικνύει ότι η γεωργία είναι σημαντική και γιατί είναι μια βιομηχανία του σήμερα και του μέλλοντος, κομβική για το μέλλον της κοινωνίας μας..


Facebook


Linkedin


Envelope